Un dels fundadors, precursors de l’art Decó i de l’enquadernació moderna

Neix a Levallois-Perret el 2 d’octubre de 1989 i mor el 17 de juliol de l’any 1929. Escultor, ebanista, decorador d’interiors, enquadernador francès.
Realitza enquadernacions i mobiliari per Jacques Doucet (dissenyador de moda i col·leccionista d’art francès), Fundador d’alta costura, l’interessa l’ornamentació. Gràcies als seus encàrrecs i els del modista Jeanne Tachard, Pierre Legrain realitza la seva activitat d’enquadernador i decorador de 1917 fins a 1929, serà un referent d’enquadernació moderna (realitza 12.000 dissenys d’enquadernació i mobles) trenca amb els estils de l’època amb la utilització de noves textures i materials (cuir, pell de serp, pedres precioses, fusta, nacre,closca d’ou…) abandona els colors verds, marrons, vermells utilitzats fins al moment. Utilitza harmonies inusuals, delicades i refinades, decorats abstractes i lineals.
Utilitza materials luxosos pels dissenys de mobiliaris per Jacques Doucet. Influenciat per l’art africà, utilització de tipus geomètrics, realitza (panys, coberts, làmpades, dissenya el jardí de Jeanne Tachard, amb materials cars i extranys (banús, ivori, daurats, pell de tauró, pell de ser, nacre).

ART DECÓ

El moviment Art Decó es desenvolupa a principis del segle XX a París, s’estengué fins als anys cinquanta. Es considera un pont entre l’art acadèmic i l’artesania, l’art modern i la producció industrial. Afecta les arts decoratives com l’arquitectura, interiorisme, el disseny gràfic i industrial i arts visuals.
Després de l’Exposició universal de 1900 de París, diversos artistes francesos van formal un col·lectiu dedicar a les arts decoratives d’avantguarda, es van anomenar a ells mateixos, “els moderns”.
El terme art Decó va ser encunyat en la retrospectiva titulada Les Annés 25, dut a terme a París en el Musée des Arts Décoratifs del 3 de Març al 16 de maig de 1966.
L’art Decó té preferència per materials d’origen industrial, acer, alumini. La simetria, la geometrització era un element important en la representació

Pierre Legrain considerat un dels seus fundadors, treballa una época de fragmentació en l’art i en la societat. Va adaptar formes i materials d’altres cultures.

ENQUADERNACIÓ -A REBOURS-

A Reboure és un llibre de Joris-Karl Huysmans, il·lustrat per Auguste Lepère i lligat per Pierre Legrain.
Hi ha una composició geomètrica d’arcs i cercles de diversos materials rars i misteriosament sofisticats (pell verda, marró, laca blava, negra, perla, punts daurats, nàcar, cuir, closca d’ou) Edició decorada de 220 gravats en fusta en colors de Lepère. Huysmans va escriure el manifest en què separa l’escola Naturalista i explica la seva nova concepció de la literatura. Edició de 130 còpies. Un d’ells va ser adquirit per un col·leccionista per 101.104 Euros.
Pierre Legrain opina que les portades d’un llibre són un frontispici que resumeix l’ànima i ens prepara per a la seva lectura.

Altres enquadernacions de Pierre Legrain

Observem l’influència africana i aquest gust refinat, arquitectónic, geomètric, utilització de diferents materials i harmonies de colors interessants en tots els seus treballs.

Disseny de mobiliari i objectes decoratius de Pierre Legrain

INSPIRACIÓ AFRICANA


La seva inspiració com dissenyador és l’art i l’artesania africana, intentava adaptar a les necessitats i costums europees, utilitza materials luxosos (banús, banya, ivori, etc.).
Durant l’època colonial francesa a l’Àfrica, els museus, comerciants, decoradors parisencs van recollir objectes decoratius de l’oest africà que van servir de fons d’inspiració per crear un horitzó innovador en la creació i el disseny.
Legrain va utilitzar patrons poc convencionals i formes geomètriques que no tenien precedents en l’estil francès.(http://blog.theafricantouch.com/pierre-emile-legrain-art-deco-de-inspiracion-africana/).

Tamburet dissenyat pel modista Jacques Doucet, per l’apartament d’ Avenue de Bois, París, després, el seu estudi, hotel de la rue Saint-James, Neuilly, França.


Dimensions: (52.07 × 26.67 × 64.14 cm)
materials: banya, laca, fusta, daurat.
any: 1923fanal -1920
CAIXA CIGARRETS -1925
BUTACA DE LECTURA
CHAISE LONGUE

Jardins de la Celle-Saint Cloud del modista Jeanne Tachard, dissenyat per Pierre-Émile Legrain

Artista polifacètic que va “escriure” poesia amb formes i materials.

L’art del segle XX, es va caracteritzar per la gran quantitat de moviments artístics que van néixer, moviments, tendències, que a més, van caviar el concepte de l’art que es tenia fins al moment”

“L’objectiu de Pierre-Émile Legrain era adaptar les formes africanes per Fer-les accessibles al gust francès ”

“Un dels artesans va protestar perquè la combinació de materials de Legrain en un tamboret no eren materials coneguts i ell va contestar: certament espero que no“


Subscribe to
Our Newsletter

Get our latest news and content delivered directly to your inbox.