Artista i enquadernadora Mary Reynolds (1891-1950)

Artista encantadora, modesta, autosuficient, un gran enginy irónico del surrealisme, amb una visió innovadora que trobo apassionant. Junt a Marcel Duchamp van crear moltes portades de llibre.
Constantini Brancusi, Marcel Duchamp i Mary Reynolds
fotografía de Man Ray, 1929 a Villefranche
GX-303

Biografia


Maria Louise Hubachek Reynolds, va néixer l’any 1891 a Minneapolis. D’una família acomodada, pare advocat i de mare mestressa de casa. L’any 1913 obté la llicenciatura d’art. L’any 1916 es casa amb Matthew Givens Reynolds, marxen a Nova York a viure per qüestions de feina de Mathew.
Viuen a Greenwich Village, al centre de la vida Bohèmia de Nova York, un Lloc molt enèrgic que entusiasmarà a la parella, coneixerà a Marcel Ducham. L’any 1919 després de la mort del seu marit a conseqüència de la Gran guerra. Marxa París, a Montparnasse, barri d’artistes, contacta amb el món bohemi, amb el surrealisme, el dadaisme.
El seu Amic Laurence Vail, pintor i poeta, considera el “rei de bohèmia” l’ajudarà a formar part de la societat de cafè i a entrar al taller del mestre enquadernador Pierre Legrain. Es retrobarà amb Marcel Duchamp, a partir d’aquest moment estaran sempre connectats, com amants i com artistes. Col·laboren en diferents enquadernacions. L’any 1942 l’ocupació nazi a París separa a la parella, ella es queda a París formant part de la Resistència com a capdavantera. Marcel Duchamp marxa a Nova York, no la pot convença perquè vagi amb ell.
Finalment, Mary Reynolds ha de marxar, la Gestapo l’ha localitzat. Després de molta angoixa i problemes arriba a Madrid i l’any 1943 marxa a Nova York, on es retroba amb Marcel Duchamp.
L’any 1945 Mary Reynolds torna al seu estimat París i fins al 1947 treballa com a representant de la revista d’avantguarda View, ja no va tornar a fer més enquadernacions.
Al mes de setembre de 1950  és ingressada per un càncer uterí, Marcel Duchamp viatja a França per estar al seu costat.  Morirà al 30 de setembre de 1950.

Fotografía realizada per Man Ray, 1937 Mary Reynolds i Marcel Duchamp

Mary Reynolds, artista i enquadernadora surrealista, vinculada a Marcel Duchamp, com amants i com artista.La dona en el surrealisme pren un paper important, com a font reveladora de força de l’art i la llibertat, com artista autónoma i emancipada, amb veu crítica i pròpia.
Influenciada pel seu mestre Pierre Legrain, adquireix un estil innovador, amb un vocabulari d’ornamentació contemporani. Utilitza materials nous (pell de cocodril, objectes inserits a les portades).
Li dóna importància a les cobertes més que a la construcció del llibre. Com el seu mestre Pierre Legrain considera que “les cobertes han de relacionar-se amb el contingut, evocar la fragància, no la flor”.


Les mains libres,1937 (28,8 x 23 x 4,3 cm) 205 pàgines

Contingut dissenyat per dos Amics surrealistes, Man Ray i el poeta Paul Éluard, ofereix en dues pàgines un dibuix i un poema. Hi trobem l’essència del surrealisme,  no es busca la bellesa sinó l’expressió i la participació e interpretación del lector.
Els somnis, l’atzar, la bogeria, la figura femenina i la realitat es fusionen amb desproporcions, figures sense fons, sense marc, text incorporat al dibuix, tot per reafirmar la llibertat, reivindicació del surrealisme. Tot amb la intencionalitat de provocar al lector, perque aquest formi part de l’obra.


Enquadernació realitzada per Mary Reynolds amb col·laboració de Marcel Duchamp.
Poesía de Paul Eduard i dibuixos de Man Ray


L’aprenentatge del seu mestre Pierre Legrain, el seu enginy, les idees artístiques de Marcel Duchamp i l’influència del surrealisme és el que defeniex la seva obra. Llibre il·lustrat per Man Ray, descriu les seves mans com somnis. Mary Reynolds mostra dos guants de nen petit obert com a símbol d’alliberament de les mans, símbol de creativitat i d’interpretació, plasmada de forma recurrent en la figura femenina, que inspira artistes.

Es una enquadernació en pell amb guants a les dos cobertes i amb el título daurat en el llom.

DP-505

UBU ROI

HOSPITAL MENTAL
d’Alfred Jarry


París:Librairie Charpentier et Fasquele, 1921
mides 16,8 x 13,5 x 2,8 cm
190 pàgines

Enquadernació realizada amb col·laboració de Marcel Duchamp

Realizada amb pell de cabra.
Les cobertes frontals I posteriors estan retallades en “U” , de color terra, el llom hi ha un tó més fosc, a la lletra “B” El fons és de moiré negra . Una corona d’or que indica el dei titella.
Marcel Duchamp i Mary Reynolds van fer una copia per als col·leccionistes nord-americans Walter i Louise Arensberg (Museu d’Art de Filadélfia).


UBU COCU
19×12,2×2,2 cm (95 pàgines)
any 1944
MAISON DE SANTE
28,8 x 22,1 x 1,5 cm (35 pàgines)
any 1926
UBU SUR LA BUTTE
16,5 x 9,8 X 1,3 cm (62 pàgines)
any 1906

Frases del surrealisme


Frida Kahlo

Qué haría yo sin lo absurdo y lo fugaz”.


Leonora Carrington

“Si hi ha una veritable identidad individual m’agradaría trobarl-a, perquè com la veritat en el descobriment, ja s’ ha anat”.


Marcel Duchamp

“Contra tota opinó, no son els pintors sino els espectadores qui fan els quadres”.


Subscripció al
nostre bolletí

Reb les nostre notícies i els continguts directamente a la teva safata d’entrada.