Existeixen diferents models d’enquadernacions que reben el nom segons els elements que les formen i la seva disposició,mètode de cobriment, no als estils de construcció. Els més comuns són: en tapa, mitja tela, tota tela, mitja pasta, tota pell, pasta espanyola, tot pell valenciana, mig pergamí, tot pergamí, a la romana.
Presento una enquadernació a mitja pasta o Holandesa en què el llom està realitzat en pell, s’utilitza un material Fort del llom i les cantonades. Ocupa un terç de l’amplada de la tapa, les puntes son de la mateixa mida, També podrían esta realitzades en tela, pergamí o amb pell de cabra”chagreen”, l’enquadernació de mitja pasta sempre va amb nervis (reforç al llom).
Aquesta invenció és alemanya, molt utilitzada a finals del s.XIX I principis del s. XX, es va idear amb l’únic objectiu d’economitzar pell en les enquadernacions de tota pell. Aquest tipus d’enquadernacions es presta a utilitzar paper decoratiu, donant com a resultat un llibre més vistós i atractiu.
“El arte de la encuadernación”- Mariano Monje Ayala, ed. Labor,S.A.(2a.ed. 1956) (pag.119/243)

PROCEDIMENT

Preparo la tripa per fer tapa muntada, en aquesta tapis d’enquadernació es dobleguen els fulls per confeccionar la tripa, una vegada preparada la tripa, posarem precinte (1,5 cm d’ample) en dos plecs de quatre fulls cadascun, encolarem un al davant i un al darrere de la tripa. A continuació encolarem sobre la percalina i amb poca cola, dues falses guardes (un full doblegat per la meitat).

Una vegada fet el queix, preparem els cartons (sumem 4 mm pels tres cantons), encolaren el canyem al cartó amb engrut, posarem paper de diari i deixarem premsar un dia. Despres posarem preparem el llom i posem nervis. (no tinc images)

Rebaixem la pell I folrem llom i cantonades, tallem amb el cúter el sobrant i afegim un alça. Preparem el paper decorat com mostra la imatge i finalment igualem pell i paper per la part del darrere, ara quedarà posar un alça i enganxar les guardes.

xiflar la pell

Rebaixar la pell ama la finalitat que no tingui tan gruix a l’hora de folrar.

Per acabar posarem la guarda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s